Voorspellen

Standaard

Aangezien iedereen tegenwoordig via Social media en actuele nieuwssites op de hoogte is van het nieuws. Staan de kranten niet meer bol van nieuwsartikelen. Om toch het nieuws niet achterwege te laten hebben journalisten volgens Rob Wijnberg een andere manier gevonden om er toch over te schrijven. In de Groene Amsterdammer schreef hij een column over de speculaties die in de media voorkomen. Toen waren Lance Armstrong en de Elfstedentocht actueel. Twee weken later zat heel Nederland een middag te speculeren over ‘dat de koningin vanavond wel eens zou kunnen vertellen dat ze gaat aftreden’.

Nu zijn we op zoek naar een nieuwe Paus; even googelen levert ons een keurige lijst van kardinalen die mogelijk paus kunnen worden op. Compleet met biografie, netjes op alfabetische volgorde. Het televisieprogramma Wie is de mol? leent zich ook bij uitstek voor speculatie. Vandaar waarschijnlijk de populariteit.

Blijkbaar houden wij daar van, voorspellen. De huidige Social media komt daarbij goed van pas. Driftig twitteren we erop los, retweeten anderen en scrollen de facebookpagina door.  Alles lijkt er om te draaien; op de hoogte zijn van de nieuwste speculaties. Want stel je voor dat iemand aan jou vraagt ‘Heb je al gelezen dat..’ en dat je dan nee moet antwoorden.Weer van alle speculaties op de hoogte gaan we verder met onze dagelijkse bezigheden. Onder het genot van een kopje koffie kletsen we met onze collega’s: “wie denk jij dat…”.

De journalisten doen er dapper aan mee onder het mom van ‘effectief gebruik van Social media’. Maar ook in de krant verschijnen artikelen die bol staan van voorspellingen, op economisch gebied maar ook in de sport. Voorspellen gebeurt al lang niet meer alleen bij de weerberichten.

In dezelfde eerder genoemde column schrijft Rob Wijnberg over een Amerikaanse hoogleraar die heeft uitgezocht hoe vaak die voorspellingen uitkomen. ‘Deskundigen voorspellen niet beter dan een chimpansee die een pijltje naar een dartbord gooit’. Uiteindelijk is het dus maar afwachten wat er werkelijk gaat gebeuren.

‘Vol verwachting klopt ons hart.. ‘.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s