Vaarwel

Standaard
kranten lijken steeds vaker te verdwijnen, of overleeft het net als het theater?

Kranten lijken steeds vaker te verdwijnen, of overleeft het net als het theater?

Papier gaat verdwijnen, niet omdat we zo goed willen zijn voor het milieu, maar omdat we een alternatief hebben gevonden. Dat alternatief hoef ik verder niet uit te leggen. Helaas heb ik dit niet zelf bedacht, u kunt het hier en hier en hier en hier zelf checken. Tot zover oud nieuws.

Het e-book was de voorloper van de huidige smartphones, ipads en tablets. Toen al steeg de angst onder de boekenwurmen dat het boek zou uitsterven. Zij zagen in nachtmerries de boekenkasten al verdwijnen.

Nu zijn we ongeveer vier jaar verder (sinds de opkomst van de E-reader). Boeken worden nog steeds gelezen en we hebben nog boekenkasten staan. Hier en daar is er zelfs nog een bibliotheek. Enkele boekenwinkels moesten wel fuseren, maar dat heb je immers met crisis. Al met al is het nog niet zo erg als dat we hadden gedacht. Boeken zijn nog niet voorbij.

Waren we dan toch bang voor spoken? Er werd wel meer gevreesd de afgelopen jaren. Zo dacht men dat het met het theater ook afgelopen zou zijn  na de komst van de bioscoop. Maar dat is nooit gebeurd. Misschien is er toch nog hoop.

Nu zijn niet alleen de boeken in een kritieke situatie beland, ook de kranten zijn daar te vinden. Redacties zitten met hun handen in het haar te zoeken naar een oplossing om niet al te veel verlies te maken.

Media heeft altijd te kampen met vernieuwingen, om het even negatief te stellen. Maar ondanks de vernieuwingen heeft de krant alles altijd doorstaan. Ook de radio en televisie heeft ze overleefd. Maar internet blijkt sterk.

Volgens Marcel Hulpas is het naïef om te denken dat kranten en boeken net als andere media zullen overleven. Dat het allemaal naast elkaar zou kunnen bestaan, hoe bedenken we het.

Misschien zullen papieren kranten wel heel erg verminderen, maar de komende jaren blijven ze nog wel even bestaan stelt Ernst-Jan Pfauth. Dit komt door de vergrijzing, de oudere bevolking blijft krant lezen volgens hem. Daarbij stelt hij een goede vraag: Wat mis jij als de krant verdwijnt?

Leuke link: The Joy of books

Boeken die je leven kunnen redden:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s