#2: Toegankelijkheid

Standaard
Journalisten moeten de wereld voor burgers begrijpelijk maken.

Journalisten moeten de wereld voor burgers begrijpelijk maken. Foto: denieuwereporter.nl

Windesheim is niet de enige die de afgelopen jaren te kampen heeft gehad met de kwaliteit in de journalistiek. Ook aan andere nieuwsbronnen wordt getwijfeld. Zoals in dit artikel de leukheid van het NOS wordt besproken. Leukheid en kwaliteit (of ‘serieus’)kunnen blijkbaar niet samen, aangezien de schrijver direct spreekt van lichtheid. Als u tijdens het lezen van dat artikel even naar beneden scrolt dan staat er onderin een reactie van Hans Laroes. Hij vindt dat je ‘leuk nieuws’ beter ‘toegankelijk nieuws’ kan noemen.

Bij deze discussie komen er bij mij twee vragen op:

Nu gaan we in op de tweede vraag, toegankelijkheid. Mijn eerdere bericht ging over kwaliteitsnieuws, klik hier om het te lezen.

Chris Aalberts schreef een blog over de begrijpelijkheid van de journalistiek. Volgens hem maakt het niet uit als ‘serieuze media’  berichten over minder belangrijke media als Sylvie & Rafaël. Daar worden de lezers, kijkers en luisteraars niets minder van.

Volgens hem licht dit alleen anders bij politiek of sociale thema’s, voor veel burgers is de media de enige informatieverschaffing op dat gebied. Daarom is het belangrijk voor iedereen een zo toegankelijk en realistisch mogelijk beeld te schetsen. Er wordt veel commentaar geleverd op de bestuurlijke organen. Pikken de burgers nog wel op waar het werkelijk om draait? Volgens Aalberts is het de taak van de journalistiek om burgers te vertellen over de wereld om hen heen, wat er nu werkelijk gebeurd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s