Alweer kwaliteit

Standaard
durf journalistiek onderscheiden

Durf je te onderscheiden in de journalistiek. Foto: Kessels-smit.com

Jo Bardoel, hoogleraar journalistiek en Media aan de Radboud Universteit Nijmegen hield een pleidooi over de journalistiek en schreef daar dit artikel over. Daarin stelt hij dat Journalistiek een vrij beroep moet blijven, maar wel een keurmerk zou kunnen krijgen. Hij vergelijkt dat met een arts, van een arts weet je meestal ook wat zijn specialisatie is. Misschien is het nog beter te vergelijken met koffie. Daar zijn ook keurmerken voor, zoals Max Havelaar, maar dat betekent niet meteen dat alle andere koffie slecht is. Zo zal ook niet elke journalist zonder keurmerk direct slecht zijn.

De hoofdredacteur Wouter Bax van Nu.nl schreef ook over ‘goede journalistiek’. Bax stelt in dat artikel dat journalisten al zelf een soort keurmerk hebben doordat naam en faam bekend zijn. Zo geeft hij toe dat hij met de columnisten mee verhuisd als ze van krant wisselen.

Joost Oranje schreef een artikel over ‘durven kiezen voor de journalistiek‘. Volgens hem gaat het er niet om om de onderwerpen te hebben die het gesprek van de dag zijn. Hoef je niet geforceerd open te zijn naar de jeugd. Hij denkt juist dat het belangrijk is dat je je doelgroep afbakent en duidelijke keuzes maakt die je vervolgens uitlegt aan de lezers. Lezers herkennen goede journalistiek wel en zullen dat waarderen. Het kernbegrip daarbij is: durf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s