Rechtstaat

Standaard
Belgie, Antwerpen, Doodgeslagen, gevangene

Doodgeslagen gevangene in België. Foto: Elsevier.nl

In haar diepste wezen is journalistiek natuurlijk opgericht om de burgers tegen de staat te beschermen. Maar in Nederland lijkt die taak steeds verder te zoeken. Goede journalistiek is de pijler van de rechtsstaat schrijft Rachel Levy op de site van Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Veel journalistieke projecten worden overigens door de overheid gefinancierd. Daardoor is de kloof tussen politici en de politiek steeds vager geworden. Het is belangrijk om te voorkomen dat er geen belangen verstrengeling plaatsvindt, want objectief zijn is dan onmogelijk.

Ook zijn journalisten er niet meer zo op uit om te kijken of het allemaal wel eerlijk is wat er gebeurt. Zo werd er een tijdje geleden bekend dat in België een bokser werd doodgeslagen in zijn cel, Jonathan Jacob heette hij. Hij was nog maar een paar uur onder arrest en werd naakt opgesloten in een cel van 2 bij 2. Later zou hij verdovingsmiddelen ingespoten krijgen, maar de politiemannen sloegen hem daarbij neer. De camerabeelden leverden schokkende foto’s op.

De vader van deze bokser bracht dit naar buiten, waarvoor hij nota bene werd vervolgd. Ik had verwacht dat het echt een issue zou worden. Maar in Nederland werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Terwijl het ons buurlandje België betrof. Als je dat vergelijkt met een ander issue, zoals de schandalen rond paardenvlees. Is er een aanmerkelijk verschil. Iedereen praatte over het eten van paardenvlees, de doodgeslagen gevangene kreeg daarentegen nauwelijks aandacht.

Volgensmij raakt deze belangrijke

Bron: denieuwereporter.nl 

Bron: PvdA.be

Veiligheidsgevoel besproken bij het Filosofisch Kwintet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s